Yettel България внесе в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК)

...
 Yettel България внесе в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК)
Коментари Харесай

Yettel иска забрана на сделката по продажбата на мрежата на Булсатком

 Yettel България внесе в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) искане за възбрана на трансакцията и сливане на производствата по договорката по придобиване на „ Булсатком “. 

Това оповестиха във вторник от телекомуникационния оператор. Според информацията от сдружението, настояването е аправено в 7-дневния период за изложение на мнение, даден от Комисия за защита на конкуренцията на заинтригуваните страни в процедурата по нотификация  от „ Словения Броудбенд “, с едноличен притежател на капитала „ Юнайтед груп “ за придобиване на най-ключовите активи на Булсатком - електронната му съобщителна мрежа (мобилни кули и закрепена оптична мрежа).

" Искането на Yettel България е процедурата по известието да бъде обединена със стартиралата от Комисия за защита на конкуренцията инспекция за определяне на вероятно нарушаване на Закона за защита на конкуренцията по отношение на договорката, водеща до смяна в контрола върху „ Булсатком “.

Становището отразява опасенията на компанията, че серията придобивания на стопански и инфраструктурно мощни сдружения от страна на главен състезател на телекомуникационния пазар ще докара до основаването на господстващо дружество с над 60% на пазара на разпространяване на телевизия и с близо 40% на пазара на достъп до интернет. Това от своя страна би могло да докара и до намаляване на конкурентния напън и на пазара на пакетни услуги (мобилни, телевизия и интернет), където един състезател ще ускори водещата си позиция ", пишат от Yettel. 

Към момента няма публична позиция на другият огромен състезател на този пазар - А1. Клуб Z зададе въпроси по тематиката към компанията и когато отговорите бъдат получени, ще бъдат оповестени. 

Припомняме, че групата „ Юнайтед груп “, следена от сръбския предприемач Драган Шолак, закупи „ Виваком “ през ноември 2019 година Точно година по-късно, през декември 2020 година, „ Юнайтед груп “ купува безпроблемно и Нова телевизия, дружно с всички останали медии на групата на „ Нетинфо “, включително вестниците на депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски – „ Монитор “, „ Телеграф “, „ Политика “, „ Борба “ и други

Сделките бяха утвърдени скорострелно и без забележки от Комисията за защита на конкуренцията. Припомняме, че преди този момент антимонополната комисия отхвърли на „ Пи Пи Еф Груп “ - чешката група на трагично починалия Петр Келнер да закупи „ Нова телевизия “ с аргумента, че забележителният брой средства за всеобща информация, с които ще разполага обединената група, ще ѝ даде значително преимущество пред останалите участници, предоставящи медийни услуги. Този извод тогава беше изработен, макар че кандидат-купувачът нямаше свои сдружения в тази сфера в България. Няколко години по-късно „ Нова телевизия “ беше продадена на „ Юнайтед Груп “ и утвърдена безпроблемно от същата Комисия за защита на конкуренцията.

С това „ да “ „ Виваком “ стартира поредност от придобивания, които минаваха безпрептятствено през Комисия за защита на конкуренцията.

През февруари 2021 година „ Виваком “ закупи мощния софийски снабдител Net1 и компанията от ново потомство със лична оптична мрежа ComNet Sofia. Това на процедура са двата най-големи снабдители в София, след  „ А1 “ и „ Виваком “.

Всички тези придобивания са транспарантни и обществени, по тях Комисия за защита на конкуренцията има нарочни решения, с които обосновава утвърждението си. Този месец обаче стана ясно, че „ Виваком “ желае да получи достъп до инфраструктурата на " Булсатком ", откакто през септември новият притежател категорично отхвърли придобиването на „ Булсатком “ по някакъв метод да е подкрепено от „ Виваком “ или свързани с нея компании. Не е ясно дали договорката е минавала през Комисия за защита на конкуренцията.

Оказва се, че „ Юнайтед груп ” отпуска заем на Спас Русев, с който да придобие „ Булсатком “. Условията на заема са по-късно сателитният оператор да съобщи цялата си инфраструктура на „ Виваком “. След което главната част от нея да бъде давана на лизинг за прилагане. Припомняме, че през септември Спас Русев излезе от надзорния съвет на БТК, малко преди да бъде оповестена договорката за придобиване на „ Булсатком “ от пернишкия предприемач. Дружеството, с което Русев желае да придобие „ Булсатком “, е записано през април 2021 година и има капитал в размер на 5000 лева, като все още няма данни компанията да развива активност и да осъществя някакви доходи. Въпреки това точно то ще е сдружението, което ще е новия притежател на „ Булсатком “.

От отчета на „ Юнайтед груп ” излиза наяве, че са дали заем в размер на 127 милиона евро на компанията на Спас Русев “VIVA CORPORATE SARL ”, с цел да улеснят придобиването на “Булсатком ”. Според отчета на КРС за 2021 година " Булсатком " е водач с към 650 000 клиенти на телевизия пред " Виваком " с 626 000 и А1 с 525 000. Още по-интересното е, че падежът на заема е септември 2022 година или тъкмо интервала, в който договорката сред Русев и „ Булсатком “ беше финализирана. С други думи – прехвърлянето на инфраструктурата на сателитния оператор също към този момент е завършило.

Докладът разкрива още, че добитата оптична инфраструктура ще бъде отделена като актив в обособена компания от групата на “Виваком ”, като в началото ще бъде отдадена чартърен на “Булсатком ”, като сърбите чакат доходи от 9 милиона евро годишно единствено от тази активност. 

Така дефакто “Булсатком ” се трансформира в нещо като “виртуален оператор ” на закрепени услуги, тъй като цялата му инфраструктура ще е непозната и предоставена чартърен. Това от своя страна изключва контрола на Булсатком върху мрежата му.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР